пʼятниця, 8 травня 2020 р.


Усе бере від Матері початок…
(до Дня матері в Україні)
Немає в світі людини, яку б не народила мати. І кожен скаже: «Найкраща мати — моя мама». Матері...  Їх мільйони… Серця їхні говорять на єдиній мові світу – любові і ніжності.
Традиція вшанування своїх матерів бере свій початок зі Стародавньої Греції. Відомо, що греки віддавали данину поваги матері усіх богів – Геї. Римляни  вшановували богиню, матір усіх богів - Кібелу, а кельти вважали головною матір'ю - Бріджит. У XVII столітті у Великобританії з'явилося свято Материнська неділя, яке відзначали у другу неділю Великого посту. Проіснувала ця традиція до XIX століття.
В наш час свято Матері  відзначають у багатьох країнах, офіційно його запровадили у 1914 році, коли президент США оголосив другу неділю травня національним святом на честь усіх американських матерів. Після цього День матері розпочали святкувати й інші 85 країн, у тому числі Україна. У 1929 році це свято відзначали вже й у Львові, ініціатором урочистостей була редакторка тижневика "Жіноча доля" Олена Кисілевська. 
В незалежній Україні за указом президента від 10 травня 1999 року на підтримку ініціативи Державного комітету України у справах сім'ї та молоді,  міжнародної організації "Жіноча громада", Спілки жінок України, громадської організації "Союз   українок"  щорічно наша країна відзначає це свято в другу неділю травня.
В свій час В. О. Сухомлинський писав: «Умій відчувати серце матері, умій бачити в її очах мир і спокій, тривогу і неспокій, збентеження і смуток. Якщо ти в дитинстві не навчився бачити в материних очах її душу, ти на все життя залишишся моральним невігласом.»
Мабуть тому письменники і поети у своїй творчості оспівують жінку-матір. Пропонуємо вашій увазі тематичні збірки , присвячені найближчій, рідній і коханій людині на землі.

Книга  про  матір. Українські поети ХІХ - ХХІ століть  : Антологія / Упор. В.Л.Чуйко. - К. : Криниця, 2003. - 320 с.
У цій унікальній за змістом антології тематично підібрані та об’єднані поетичні твори 232-х українських поетів, що присвячені українській матері, яка на важких роздоріжжях історії самовіддано бореться за добро і світло в житті своїх дітей, за продовження роду, а значить – за збереження і відродження української нації.  Прищеплювати високі почуття любові до рідної землі, до матері як наставниці душі і хранительки Життя – саме цій меті служить «Книга про Матір».

Слово про рідну матусю  : [збірка віршів] / упор. М. Поляк ; ред.: В. Китайгородська, М. Поляк. - Чернівці : Петрович і Петрівна, 2010. - 228 с. : рис. - 500 прим.
Упорядник збірки зібрав до книги чимало відомих і менш відомих авторів. Таким чином презентовано великий часовий і творчий ресурс наших митців, які переказують свою любов, шану, ласку, ніжність і тепло найдорожчим людям на землі.

Скуратівський, Василь Тимофійович.
Мамина молитва  : повісті, новели, есеї / В. Т. Скуратівський. - Київ : Гетьман, 2013. - 504 с. - (Випущено на замовлення Державного комітету телебачення і радіомовлення України за програмою "Українська книга" 2013 р.). - 1000 прим.
Збірка особлива тим, що відкриває ще одну грань авторських зацікавлень - літературну, художню прозу. В ній відтворено нелегке життя селян середини ХХ століття. Герої повістей, новел та есеїв - реальні прототипи людей, котрі перенесли пекельні муки тих часів. Та попри увесь трагізм, який випав на долю нашого народу, просвічується вогник доброти й величі українців.

Олійник, Борис Ілліч.
Пісня про матір  : Поезії / Б.І. Олійник. - К. : Дніпро, 2004. - 192 с. 
Збірку складають справжні ліричні шедеври автора – вірші про матір, які вже стали класикою. Також до книжки увійшли соціально-філософські роздуми про долю рідного народу, спадкоємність поколінь, історію і майбутнє України. Завершує книгу витончена, шляхетно-возвишена, поліфонічна інтимна лірика.

Сом, Микола.
З матір'ю на самоті  / М. Д. Сом. - К. : Смолоскип, 2005. - 134 с. : фото. - 2000 прим.
Це книга-розмова поета М. Сома із матір'ю незабутнього В. Симоненка. У книжці  повністю відновлено давні сторінки з життя і творчості «витязя молодої української поезії» і вперше оприлюднені листи від матері поета та короткі спогади, котрі доповнюють його живий образ.

Вітаємо всіх матерів з чудовим святом. Хай доля буде до вас прихильною, а діти дарують свою любов і шану!

Немає коментарів:

Дописати коментар