понеділок, 11 травня 2020 р.


Літературна Європа
В рамках святкування Днів Європи в Чернівцях пропонуємо онлайн виставку творів сучасних європейських письменників.


Бойн, Джон.
Хлопчик у смугастій піжамі : [роман] / Д. Бойн ; пер. з англ. В. Шовкуна. - Львiв : Вид-во Старого Лева, 2017. - 192 с. - Парал. тит. арк. англ. мовою. - 3000 прим.
Роман, написаний сучасним ірландським письменником,  вперше був опублікований 2006 року. Книжку одразу ж номінували на кілька десятків літературних премій. Твір було перекладено більш ніж 50-ма мовами світу і продано понад 9 млн. примірників.
Дев’ятирічний Бруно разом із сім'єю переїжджає зі свого комфортабельного будинку в Берліні до нового дому у загадковому місці Геть-Звідси, де його батька призначають комендантом концтабору. Випадково він знайомиться з єврейським хлопчиком Шмулем, маленьким в’язнем. Між ними зароджується справжня дружба, яку, однак, розділяє колючий дріт. До чого можуть призвести різні погляди на світ, дивна логіка дорослих, а також сила долі й божевілля випадку? Про це і навіть більше розповідає ця дивовижна книжка.

Бегбедер,  Фредерик.
Уна і Селінджер  : [роман] / Ф. Бегбедер ; пер. з фр. Л. Кононович. - Kиїв : KM Publishing, 2015. - 320 с. : іл. - 4000 прим.
Фредерик  Бегбедер – один з найцікавіших сучасних письменників Франції. Перед вами незвичайно захоплива історія кохання молодих людей: славнозвісного автора Дж. Д. Селінджера, який став відомим завдяки своєму ”Ловцю у житті” та дочки драматурга з Америки Юджина О`Ніла - Уни, що в майбутньому стане відомою, як леді Чаплін. Коротка історія юнацького кохання під променистим, сяючим пером Бегбедера переростає на масштабну, історію всього життя, де дивовижним чином змішуються несумісні речі - радість з розчаруванням, алкоголь, біль та війна…

Сарамаго, Жозе.Сліпота  : роман / Ж. Сарамаго. - Харків : Фоліо, 2013. - 448 с. - (Карта світу). - Лауреат Нобелівської премії з літератури 1998. - 2000 прим.
Жозе ді Соза Сарамаго – португальський письменник, класик світової літератури, володар багатьох літературних премій і нагород. Одним із «секретів успіху» Сарамаґо є його – унікальний стиль письма, його геній і талант, у своєму синтезі, дали унікальну мову його романів.
 «Сліпота» — це історія про те, як в одному безіменному мегаполісі люди раптом всі осліпли, крім однієї жінки, і до чого це призвело. Це алегорія про людське життя — безжально-іронічна, приголомшливо-страшна і до сліз прониклива. І все ж вона вселяє впевненість, що людина спроможна все подолати, і після прочитання цієї книги, за визнанням численних читачів, хочеться дивитися на світ широко відкритими очима і просто — жити. Тому що нічого важливішого за це й бути не може....

Хьог, Петер.
Смілла та її відчуття снігу  : роман / П. Хьог ; пер. В. М. Верховня. - Х. : Фоліо, 2013. - 576 с. - (Карта світу) (Випущено на замовлення Державного комітету телебачення і радіомовлення України за програмою "Українська книга" 2013 р.). - 2000 прим.
Петер Хьоґ — відомий сучасний данський письменник, чиї твори перекладено понад 30 мовами світу. «Смілла та її відчуття снігу» — найвідоміший твір письменника, який одразу після публікації став бестселером.
Початок 90-х, Копенгаген. 37-річна Смілла — напівдатчанка, напівескімоска, яка читає заради розваги Евклідові «Начала», знає 70 тлумачень слова «сніг» і завжди перемагає у рукопашному бою з професіоналами-чоловіками, — розпочинає власне розслідування дивної загибелі сусідського хлопчика-ескімоса, що зірвався з даху будинку. У Смілли особливе відчуття снігу, вона вміє читати сліди. Однак головне для неї — не тільки розслідування вбивства, а й спроба вийти з власної глибокої кризи, розібратися зі своїм минулим, знайти нарешті власне «я».

Токарчук, Ольга.
Бігуни  : роман / О. Токарчук ; пер. з пол. О. Т. Сливинського. - К. : КЕТС, 2013. - 416 с. - (Карта світу). - 5000 прим.
         Ольга Токарчук – сучасна польська письменниця, лауреатка Нобелівської премії та багатьох літературних премій.
"Бігуни" - це переплетення кількох історій, об'єднаних загальним мотивом мандрів, поспіху, гонки. Це історія чоловіка, у якого під час зупинки у Хорватії зникла дружина; москвички, котра одного разу вирішила не повертатися додому; вченого, що виявляє дивне захоплення неживими тілами. Однак це не збірка окремих оповідань, це типовий для авторки роман про сучасних кочівників, якими є усі ми. За цей роман О. Токарчук отримала престижну національну премію «Nike». 
 
Шлінк, Бернгард.
Ольга  : роман / Б. Шлінк ; пер. з нім. Є. Даскал. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2019. - 192 с. - Парал. тит. арк. нім. мовою.
         Сучасного німецького письменника Бернгарда Шлінка порівнюють із Германом Гессе, Еріхом Марією Ремарком і Патріком Зюскіндом.
Героїня роману з дитинства боролася й була сильною. Сирота, яку бабуся виховувала в суворості, без тепла і ніжності. Але дівчинка навчилася щиро любити. І ось у житті юної Ольги з’явився мрійник Герберт… Та закохані не можуть поєднати свої долі через соціальну нерівність. Крім того, Герберт — дослідник нових земель, тому часто й надовго вирушає в далекі подорожі.  Ось чоловік їде в чергову небезпечну експедицію до Арктики. Від нього жодних звісток… Тим часом на зміну імперії Вільгельма ІІ приходить режим Третього рейху, і для героїні починаються нові випробування. Чи витримає вона всі удари долі? Книжка про долю жінки, яка не здається і, попри всі випробування і втрати, зберігає любов та надію.

Перес-Реверте, Артуро.
Шкіра для барабана  : роман / А. Перес-Реверте ; пер. з ісп. О. Леська ; худож.-оформлювач Д. О. Самойленко. - Х. : Фоліо, 2012. - 608 с. - (Карта світу). - 4000 прим.
Іспанський письменник і журналіст Артуро Перес-Реверте є визнаним майстром історичних романів, які пише у жанрі інтелектуального детективу. Вони принесли своєму авторові світове визнання.
У комп’ютер Папи Римського проникає хакер і залишає повідомлення про церкву, яка «вбиває, щоб захистити себе». Для розслідування цієї справи Ватикан відряджає до Севільї емісара Лоренцо Кварта. Отець Кварт занурюється у хитросплетіння церковної політики й великого бізнесу, намагаючись знайти відповіді на вельми складні запитання. Чому через невеличкий клаптик землі у центрі Севільї, де знаходиться церква, зітнулися у жорстокому двобої бідний священник і архієпископ, успішний банкір і красуня із знатної андалуської родини? Які темні пристрасті ховаються за стінами храмів і під величними ризами церковників? Чому кохання так заволодіває серцем людини, що перед ним меркнуть і обітниці, й обов’язок, і моральні принципи, які здавалися такими непохитними...

Єрґович, Мілєнко.
Батько  : [роман] / М. Єрґович ; пер. з хорват. А. Любка. - Чернівці : Книги-ХХІ, 2019. - 192 с.
Роман сучасного боснійсько-хорватського письменника «Батько» – це історія стосунків батька та сина, крізь яку розкривається специфіка складної, суперечливої епохи Юґославії, а також війни на Балканах. В основі твору – події із приватного життя Мілєнка Єрґовича. Автор розпочинає свою оповідь наступного після смерті батька дня. Читачів захопить не лише відверта і мудра оповідь, а й особливий стиль цієї оповіді, який тримає текст на рівні потрібного балансу: люди, стосунки, місця, події, пейзажі та ландшафти – всього рівно стільки, скільки потрібно, аби картина була максимально повною і чіткою. І, звісно, родина, яка, власне, є топосом, із якого проростають, розгортаються усі смисли роману, корелюючи з життям, соціумом, описуваною епохою, історією.

 Савіано, Роберто.
Гоморра. [Про найсекретніше й найвпливовіше злочинне угрупування у світі] / Р. Савіано ; пер. з англ. В. К. Горбатька ; худож.-оформлювач О. М. Іванова. - Х. : Фоліо, 2013. - 448 с. - 4000 прим. - (Карта світу) (в палiт.) 
За книгу «Гоморра» італійський письменник і журналіст  здобув всесвітню популярність: тиражі, що вимірюються мільйонами примірників, переклади більш ніж 50 мовами світу, десятки літературних премій, екранізація, яка здобула гран-прі канського кінофестивалю... Це слава? Так. Але за цю славу Роберто Савіано (нар.1979) змушений розплачуватися смертним вироком, що йому винесла неаполітанська мафія - сумнозвісна Каморра. З 2006 року, коли книжка вперше побачила світ, автор покинув батьківщину та живе під цілодобовою охороною. Саме тому «Гоморра» - це не просто бестселер, це символ мужності письменника, який не побоявся кинути виклик беззаконню, корупції, брудним грошам та зброї.

Еко, Умберто.
    Маятник Фуко : роман / У. Еко ; пер. з італ. М. І. Прокопович ; худож.-оформ. О. М. Іванова. - Харків : Фоліо, 2014. - 608 с. - (Карта світу). - 1500
Це історично-детективно-філософсько-пародійний роман одного з найпопулярніших письменників сучасної італійської літератури.
...До редакції міланського видавництва Гарамонд, де працюють три інтелектуали з енциклопедичними знаннями, полковник у відставці Арденті приносить рукопис своєї книги, у якій він начебто розкрив таємницю ордену тамплієрів. Наступного дня Арденті зникає за загадкових обставин, і трійця працівників видавництва вирішує відродити задум - справжню історію ордену тамплієрів, а також визначити їхню місію. В результаті виходить, що усі визначні події в історії Європи так чи інакше пов'язані з реалізацією задуму тамплієрів. Автор показує, на що здатні люди заради ідеї, а також на що може перетворитися бажання людини пізнати сенс буття.
Ці та інші книги європейських письменників чекають свого читача у відділі абонемента після карантину.

Немає коментарів:

Дописати коментар