середу, 5 грудня 2018 р.

Олександр Олесь: український поет масштабу Шевченка


Сьогодні виповнилось 140 років від дня народження Кандибі Олександру Івановичу (літературний псевдонім – Олександр  Олесь), українському письменнику, поету, драматургу, який народився 5 грудня 1878 року в містечку Білопілля на території сучасної Сумської області.

Його вірші в СРСР не видавалися, ім'я було під негласною забороною, але він був кумиром українців до 1917 р., а сучасні літературознавці ставлять ім'я Олеся в один ряд з Тарасом Шевченком. Вже перша його збірка віршів 1907 р. ("З журбою радiсть обнялась") показала, що з'явився самобутній український поет, який розірвав піввіковий період наслідування великому Кобзареві.
 "Україна отримала лірика, якого очікувала ще з часів Тараса Шевченка",- писав Михайло Грушевський. Іван Франко порівнював його вірші з музикою, Володимир Короленко називав його "українським Гейне", а Леся Українка зізналася, що не може більше писати лірику після Олександра Олеся.
Літературознавці впевнені, що, крім Шевченка, ні до, ні після Олександра Олеся рівних йому по силі поетичного таланту в українській історії не було. 
Його вірші актуальні й досі, а актуальність багатьох з них українці зрозуміли лише через 70 років, з початком війни 2014 року за українську незалежність.
З нагоди ювілею письменника у відділі абонемента нашої бібліотеки оформлено книжкову виставку «Журба і радість Олександра Олеся». Запрошуємо всіх шанувальників його таланту до 15 грудня ц.р. ознайомитися з матеріалами виставки.






Немає коментарів:

Дописати коментар