четвер, 20 грудня 2018 р.

Книги для чарівного зимового настрою

Зима – не тільки найзатишніша пора року, а й найбільш книжкова пора. Думаю, багато хто зі мною погодиться: холодний зимовий вечір найкраще присвятити приємній книзі. Загорнутися у тепле одіяло, зігрітися ароматним напоєм, поласувати чимось смачненьким і зануритися у захопливу історію. Але яку книгу обрати? 

Пропоную вам добірку «зимових» книг на будь-який смак.

Чарльз Діккенс «Різдвяна історія»

Нетлінна класика і, мабуть, «найзимовіша» книга. Історія старого скнари Скруджа, людини, чий сенс життя – гроші. Цей похмурий чоловік відмовляється розуміти, чого люди так чекають на Різдво і так йому радіють. Відпочивають, не працюють – яка ж з того вигода? Благодійники навколо, так і хочуть здерти грошики! Ще й клерк відпрошується додому ... Як же це все огидно!
Буркотун Скрудж вирушає додому навіть не здогадуючись, які гості там чекають на нього і як за одну ніч перевернеться його життя... Це не тільки ідеальна книга для створення святкової атмосфери, а й можливість зробити для себе корисні висновки. Сніг за вікном, міцний чорний чай з лимоном і «Різдвяна історія» – кращий рецепт для зимового вечора.

Микола Гоголь «Ніч перед Різдвом»

Ще одна улюблена класика. Містична і дуже атмосферна історія про українське село напередодні Різдва. Про коваля Вакулу, якому терміново потрібно добути царицині черевички для своєї коханої Оксани; про чорта, який вкрав місяць з неба; про таємничу Солоху, яка у мішках ховає людей і всяку нечисть, про тих, хто у тих мішках сидить...
Знайома всім історія, цікава і така рідна. Пронизана українськими традиціями, вона створює святковий настрій. Колядка, чашка теплого узвару і «Ніч перед Різдвом» створять справжнє диво.

«Львів. Смаколики. Різдво»

Це збірник оповідань українських авторок – Вікторії Гранецької, Дари Корній, Тетяни Белімової, Ніки Нікалео та інших.
Кожен новий твір у книзі переповнений романтикою, любов'ю, вірністю і вірою в народження нового життя. Вся книга просто просякнута духом саме того новорічного, різдвяного Львову. З площі Ринок в одному оповіданні ви можете перенестись в затишну кав’ярню, де за філіжанкою гарячої кави почуєте історію життя з перших вуст. 

Надія Гербіш «Теплі історії до кави»

У цій книжці зібрані історії про почуття й настрої, сумніви й рішення, далеку дорогу й затишний дім, чужі міста й близьких людей, солодкий шоколад і терпкувато-гірку каву. У них немає однозначних висновків і незмінних рецептів, а є пошуки та віра в імпровізацію. Є любов і сміливість, крихта суму й багато радості, чимало мрій і не менше спогадів. Герої цих історій - прості жителі звичайних містечок, загублені, знайдені, закохані, замислені, умільці надихати й такі, що за клапоть натхнення готові поділитися останньою філіжанкою кави - хоча, що тут казати, вони готові ділитися своєю кавою й просто так. Вони щирі й справжні: пестять своїх котів, їздять на велосипедах, приймають гостей, печуть пиріжки й відсилають листівки, слухають вуличних музикантів і малюють маршрути на поторсаних картах. А ще у кожного з них є старі, улюблені горнятки, на дні яких і збереглися ці історії. 

                Надія Гербіш «Теплі історії до шоколаду»

Надихнути, втішити, додати солоду й радості. Ця книжка – збірник добрих, теплих, шоколадних, цілющих слів. Тут містяться історії про різних людей, життя, любов, слова, дружбу, смуток, пошуки, усміх, подорожі, домашню випічку, міста, кутові будинки, про велосипеди, кіно й картини, про музику, лікарні, студентів, книжки, про неосвітлені вулиці й старі листи, маленькі дрібниці й великі зміни. І дуже хочеться, щоби читаючи цю книжку, ви усміхалися. 

Орхан Памук «Сніг»

Чомусь з «дорослих» книг про зиму першою згадується «Сніг» нобелівського лауреата Орхана Памука: чи то через назву, чи то через таємницю, яку повинен розкрити молодий журналіст, замкнений снігопадом в маленькому старовинному турецькому містечку, де відбуваються дивні самогубства. «Він подивився на небо, яке, почавши темніти, здавалося ще світлішим, і побачив сніжинки, – стаючи все більшими і більшими, вони кружляли на вітрі не як ознаки наближення біди, а як знаки щастя і радості з далекого дитинства».

“13 різдвяних історій”

Кілька років тому у Видавництві Старого Лева вийшла збірка різдвяних оповідань. Серед авторів опинилися найвідоміші представники сучасного укрліту: Ірена Карпа, Андрiй Бондар, Андрiй Курков, Галина Вдовиченко, Дзвiнка Матiяш, Костянтин Москалець, Лариса Денисенко, Мар’яна Савка, Марiанна Кiяновська, Оксана Луцишина, Сергiй Жадан, Софія Андрухович, Христя Венгринюк. Книжка являє собою коктейль розповідей різноманітної тематики і настрою, об’єднує які, хіба що, Різдво, при цьому висвітлене не завжди у позитивному сенсі. Реальність і містика, гумор та іронія, філософське осмислення буття і трепетне світло любові, заховані під однією палітуркою і несуть роздуми, розраду і, той самий, заповітний різдвяний настрій.


Немає коментарів:

Дописати коментар