неділя, 7 травня 2023 р.

Добірка книжок до Дня пам’яті та примирення


Бойн, Джон.
Хлопчик у смугастій піжамі : роман / Д. Бойн ; пер. з англ. В. Шовкуна. – Львiв : Вид-во Старого Лева, 2017. – 192 с.

Дев’ятирічний Бруно разом із сім'єю переїжджає зі свого комфортабельного будинку в Берліні до нового дому в загадковому місці Геть-Звідси. Там його батька назначають комендантом концтабору. Випадково Бруно знайомиться з маленьким в’язнем – єврейським хлопчиком Шмулем. Між ними зароджується справжня дружба, яку, однак, розділяє колючий дріт.
 
Горіхове дерево / М. Блум ; пер. з англ., ред. Л. Будної. – Чернівці : Друк Арт, 2016. – 304 с.

Марта Блум народилася 1913 року в Чернівцях у заможній єврейській родині. Її батько Авраам Гутман володів фармацевтичною компанією та аптекою. На обкладинці використано світлину Університетської вулиці – в одному з будинків минуло дитинство авторки.
«Горіхове дерево» – це історія молодої єврейки Сюсел: про її дитинство та юність у Чернівцях початку ХХ століття, про руйнування, заподіяні Другою світовою війною, про силу духу та всепереможну силу кохання.
 
Гілленбрад, Лора.
Незламний. Історія виживання, стійкості та звільнення під час Другої світової війни : роман / Л. Гілленбрад ; пер. з англ. О. Лобастової. – Київ : КМ-БУКС, 2017. – 504 с.
Головний герой цього біографічного роману Луї Замперіні – американський легкоатлет, учасник Олімпійських ігор 1936 року – під час Другої світової війни, ставши льотчиком, проходить через страшні випробування. Він вижив в умовах найжорстокіших знущань, принижень і голоду в японському таборі для військовополонених. У післявоєнний час Замперіні знаходить душевний спокій лише після того, як зустрічається з колишніми своїми катами і пробачає їх.
 
 
Гуменна, Д.
Хрещатий Яр (Київ 19411943) : роман-хроніка / Д.Гуменна. – Київ : Вид-во ім. О. Теліги, 2001. – 408 с.
«Хрещатий Яр» – твір про життя окупованого німецькими військами Києва 1941–1943 років. Цей роман Докія Гуменна назвала хронікою, оскільки правдиво й реалістично відтворила в ньому калейдоскоп подій того часу, деталі окупаційного побуту. (Спів)існування людей в окупації, як тоді казали «при німцях», багато десятиріч залишалося забороненою темою «материкової» літератури. Наскрізна проблема роману-хроніки Докії Гуменної – доля України, спроба відновлення втраченої державності, визначення місця й ролі українського народу між двома тоталітарними системами.

Загребельний, Павло Архипович.
Дума про невмирущого. День шостий. В-Ван! : повісті / П. А. Загребельний. – Харків : Фоліо, 2003. – 400 с.
Повість «Дума про невмирущого» розповідає про трагічну долю українського юнака, який у шістнадцять років пішов добровольцем на фронт. Хлопець мріяв бути вченим, а став солдатом, зустрівся віч-на-віч з війною і не відступив, мужньо бився з окупантами, захищаючи рідну землю. Тяжкопоранений, він потрапив у полон – але й там, у нелюдських умовах концтаборів, не припинив боротьби. Цей твір – пристрасна сповідь солдата-фронтовика про безсмертя свого покоління.
 
Келлі, Марта Холл.
Бузкові дівчата : роман / М. Х. Келлі ; пер. з англ. В. Горбатька. – Київ : Нора-Друк, 2017. – 544 с. – (Читацький клуб).
Кароліна Феррідей працює у Французькому консульстві у Нью-Йорку. Але її життя кардинально змінюється, коли гітлерівська армія вторгається до Польщі у вересні 1939 року, а невдовзі у 1940 році окуповує Францію.
Польська дівчина Кася Кужмерик розуміє, що її безтурботна молодість закінчилася, коли, після окупації Польщі нацистами, починає виконувати доручення підпільного руху опору. У напруженій атмосфері один хибний крок може мати згубні наслідки.
Для амбітної молодої німецької лікарки Герти Оберхойзер оголошення про роботу у перевиховному жіночому таборі здається квитком у нові професійні сфери. Але вона опиняється в пастці нацистського концтабору і стає однією з лікарів-злочинців, що робили досліди над живими людьми.
Життя цих трьох жінок неймовірним чином перетинається. Їхні історії розгортаються на різних континентах: від Нью-Йорка до Парижа, Німеччини та Польщі. Кароліна і Кася прагнуть відновити справедливість для тих, кого історія забула.
 
Кініллі, Томас.
Список Шиндлера : роман / Т. Кініллі ; пер. з англ. Г. Яновської. – Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2015. – 432 с.

В основі роману – спогади в’язня краківського гетто, приреченого на смерть і врятованого Шиндлером.
Успішний бізнесмен Оскар Шиндлер відкриває в Кракові фабрику з виготовлення посуду. Для нього євреї з гетто і табору Плашув – всього лише дешева робоча сила. Однак зовсім скоро чоловік починає відчувати безмежну повагу та співчуття до своїх робітників. Коли людей з Плашува вирішують перевести до Аушвіцу, Оскар, заручившись допомогою друга Іцхака Штерна, складає список тих, кого він нібито бере на фабрику.
Так їм вдалось врятувати понад тисячу приречених на смерть євреїв.

Немає коментарів:

Дописати коментар