середу, 20 лютого 2019 р.

Книги на будь – який смак!

Ваґнер, Тоні.  Мистецтво навчати. Як підготувати дитину до реального життя / Т. Ваґнер, Т. Дінтерсміт ; пер. з англ. Н. Борис. - 2-е вид. - Київ : Наш формат, 2018. - 312 с. (Шифр 37.01/В 12)
Піклуючись про майбутнє наших дітей, ми вимагаємо від них найвищих оцінок у школі, змушуємо їх вступати до найпрестижніших вишів і показувати найкращі результати з усіх дисциплін. Та чи дає статус відмінника гарантії, що дитина матиме всі потрібні навички, щоб стати гармонійно розвиненою особистістю, активним громадянином і побудувати успішну кар’єру? Усталена система освіти давно застаріла й не відповідає вимогам сьогодення. Більшість занять не мають нічого спільного зі справжнім навчанням. Викривлене оцінювання успішності не мотивує до отримання знань, а в гонитві за дипломом студенти не набувають досвіду та життєво важливих навичок. «Мистецтво навчати» презентує варіант альтернативної освіти, яка розвивала б креативні навички, ініціативність і допомагала би підготувати нові покоління до вимог сучасної економіки.

Гокінг, Стівен.  Великий замисел / С. Гокінг, Л. Млодінов. - 2-е вид. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2018. - 208 с. (Шифр 524.8/Г 59)
Книжка написана живою мовою й розрахована на широке коло читачів без академічних знань з фізики. Це історія Всесвіту, в контексті якої автори спростовують традиційну теорію його появи, по-новому осмислюють теорію Великого вибуху та заперечують думку про те, що Земля — єдина планета, на якій є життя. Що, як окрім нашої галактики та всесвіту існує безліч інших унікальних космічних об’єктів?

Голвей, Террі.  Слова, що лунають крізь час. Найважливіші в історії людства промови, які змінили наш світ / Т. Голвей ; пер. з англ. О. Гамурарь ; передм. Л. Лефема. - Київ : КМ-БУКС, 2018. - 480 с. (Шифр 94(100)/Г 60)
Промова — один із найефективніших засобів впливу на людей, до якого свого часу вдавалися біблійні пророки й стародавні можновладці та якого, незважаючи на розмаїття новочасних інформаційно-комунікаційних технологій, не цураються і сучасні громадсько-політичні та державні діячі. Зібрані в цьому виданні виступи належать до різних епох, однак порушені в них теми, виголошені провідні ідеї та гасла ніколи не втратять своєї актуальності. Історичні постаті, що їх прорікали, силою слова будили людську волю і свідомість, руйнували духовні кайдани, вели народи на ратні подвиги і, зрештою, змінювали хід історії. Кожну з поданих у книзі промов по праву можна назвати взірцем ораторського мистецтва. До видання увійшли промови Мойсея, Ісуса, Мухаммеда, Цицерона, Перікла, Кромвеля, Вашингтона, Папи Урбана II, Джона Вінтропа, Кеннеді, Імператора Хірохіто, Барбари Джордана, Хошиміна, Хрущова, Робесп'єра, Патріка Генрі, королеви Єлизавети I, Рейгана, Мандели, Гітлера, Черчилля, Барака Обами та багатьох інших.

Грегер, Майкл. Як не померти передчасно. Їжа, яка відвертає та лікує хвороби / М. Грегер, Д. Стоун ; пер. з англ. В. Горбатька. - Київ : КМ-БУКС, 2018. - 512 с. (Шифр 615.874/Г 79)
Автор книги — всесвітньовідомий популяризатор здорового харчування, доктор медицини Майкл Грегер докладно розповідає, як можна не лише запобігти більшості поширених недуг, а й побороти їх, якщо людина вже захворіла. Спираючись на велику кількість експериментальних і статистичних даних, він описує особливості протікання тієї чи іншої хвороби, розповідає, чим вона найчастіше зумовлена і чим загрожує, радить, яким харчам слід надати перевагу, а від чого краще відмовитись.

Далай-лама. Серце медитації. У пошуку глибинної усвідомленості / Далай-лама ; за участі Д. Гопкінса ; пер. з англ. Г. Ровенскіх. - Київ : КМ-БУКС, 2018. - 144 с. - Бібліогр.: с.136-137 с. (Шифр 24/Д 15)
У серці медитації — тобто у самій її сутності — перебуває співчуття, але не звичайне, а таке, що розвивається і розширюється паралельно з мудрістю, неодмінно проявляється під час медитативних практик. Без цього важливого фундаменту всі інші практики виявляються беззмістовними. На щастя, розум можна навчити співчувати, і тоді він, уже підготовлений, перетвориться на благодатне підґрунтя для практики Великої Досконалості (Дзоґчен), яку багато хто вважає верхівкою всіх духовних практик у тибетському буддизмі. Саме завдяки практиці Великої Досконалості ми можемо досягти глибинної усвідомленості та прожити власне життя, транслюючи її у світ і впливаючи таким чином на все, що нас оточує. Мудрість і співчуття, неодмінні супутники глибинної усвідомленості, природним шляхом оселяються в наших серцях і стають основою всіх наших вчинків, що дозволяє прискорити як індивідуальний прогрес у медитації, так і прогрес колективний, щоб зрештою наблизитися до миру в усьому світі.

Екерстрьом, Лола А. Лаґом / Л. А. Екерстрьом ; пер. з англ. Н. Лавської. - Київ : КМ-БУКС, 2018. - 192 с. (Шифр 17.023.34/Е 45)
Лагом — це щось значно більше, ніж просто помірність, з якою зазвичай асоціюють цей шведський стиль життя. Це не лише коротке слово, що глибоко вкорінилось у свідомість шведів, — у ньому криється ціла філософія, що допоможе не тільки жити щасливим і повноцінним життям, а й віднайти для себе справжню рівновагу.

Кайку, Мічіо. Майбутнє розуму. Наукові спроби осягнути, вдосконалити і підсилити інтелект / М. Кайку ; пер. з англ. А. Кам'янець. - Львiв : Літопис, 2017. - 408 с.  (Шифр 004.8/К 15)
Книжка "Майбутнє розуму" – це науково-правдива й захоплива розповідь про неймовірні дослідження, що сьогодні ведуться в різних куточках світу й ґрунтуються на найновіших досягненнях нейробіології та фізики. Автор доступно пояснює суть роботи мозку й показує, як технології майбутнього (наприклад, завантажування в мозок спогадів і нових навиків, боротьба з невиліковними на сьогодні хворобами, відкриття в робототехніці й астронавтиці, телепатичне спілкування і телекінез) змінять наше повсякденне життя. Мічіо Кайку глибоко розуміє сучасну науку й пильно стежить за тенденціями її розвитку, тож читач має унікальну можливість зазирнути в майбутнє.

Новоринський, Василь. На грані вічного болю. Галичина - Донбас. Два полюси в боротьбі за українську незалежність / В. Новоринський. - Київ : Кліо, 2018. - 304 с. : іл., вкл. арк. (Шифр 94(477)/Н 75)
У книжці зібрано прижиттєві спогади і свідчення учасника національно-визвольної боротьби Василя Новоринського, бійця УПА, громадсько-політичного діяча, політв’язня, літератора. Після арешту і заслання звільненим з таборів заборонялося повертатися додому. Тому Василь Новоринський продовжив свою діяльність на Донбасі, а не на рідному Тернопіллі. Його життя – яскравий приклад людської незламності і непохитності громадянської постави. Книга складається з трьох частин: спогадів про національно-визвольну боротьбу, життя Донбасу напередодні російської окупації, а також літературного доробку В. Новоринського.

Сеґре, Джіно. Звичайні генії: як два диваки творили сучасну науку / Д. Сеґре ; пер. з англ.: О. Гординчук, Г. Лелів. - Київ : К.І.С., 2017. - 392 с.  (Шифр 530(73)/С 28)
Багато в чому завдяки відкриттям Макса Дельбрюка  і Георгія Гамова, сьогодні ми склали карту геному людини і зрозуміли Великий вибух. Але вони ніколи не були такими загальновідомими, як їхні колеги Айнштайн і Гайзенберґ, бо Макс і Джо активно проводили дослідження, не модні для свого часу. Це історія двох великих науковців і їхньої тривалої дружби, а також захопливий погляд зсередини на те, як люди роблять науку, за її лаштунки – на співпрацю і конкуренцію, дивацтва і невдачі, роль інтуїції і талану, а також почуття подиву і зацікавлення, що надихали ці надзвичайні розуми.

Тужиков, Андрій.  Коротка історія технологій, або Як зрозуміти свій ґаджет / А. Тужиков ; іл. Н. Сойко. - Чернівці : Чорні вівці ; Чернівці : Книги-ХХІ ; Чернівці : ЛакіБукс, 2018. - 112 с. (Шифр 004/Т 81)
Штучний інтелект, нейроінтерфейс, біткоїни, «розумний» будинок, Інтернет речей – історія цих ідей розпочалася дуже давно, коли людство вирішило спростити собі життя і навчитися швидше рахувати та зберігати багато інформації. У цій книзі ми пройдемо цей шлях знову – від азбуки Морзе та радіохвиль до сучасного смартфона у вашій кишені, який має достатньо потужності, щоб спокійно керувати кількома космічними місіями.

Ферґюсон, Ніл.  Цивілізація. Як Захід став успішним / Н. Ферґюсон ; пер. з англ. В. Циба. - 2-е вид. - Київ : Наш формат, 2018. - 488 с. (Шифр 930.85(100)/Ф 43)
Ніл Ферґюсон зауважує: «Ще на початку XV століття сама лише думка про те, що наступні п’ять століть Захід буде домінувати над рештою світу, здалася б дуже дивною. А втім, це сталося». І нині могутність Заходу вражає навіть найбагатшу уяву... То чому ж так трапилося? Чому Європа, що на 1500-й рік поступалася Сходу за багатьма показниками — економічними, технологічними, демографічними, — зуміла різко рвонути уперед і досягти безперечного світового панування? Які складові успіху західної цивілізації? Саме ці дражливі питання украй сміливо, часом навіть зухвало, а проте надзвичайно захопливо висвітлює Ніл Ферґюсон.

Шарма, Ручір.   Злет і занепад країн. Хто виграє та програє на світовій арені / Р. Шарма ; пер. з англ. А. Іщенко. - Київ : Наш формат, 2018. - 408 с. (Шифр 339.9(100)/Ш 26)
У цій книжці Ручір Шарма зводить тисячі факторів, які можуть вплинути на майбутнє країни, до 10 правил, за якими можна оцінити успішність політичних, соціальних та економічних змін у будь-якій державі. Автор допомагає розібратися в буремному світі, що змінюється, та оцінити потенціал певних країн, навчитися бачити сигнали різких проривів, змін та ознаки протестів, а також учить дивитися на нудну економічну науку як на справжнє мистецтво.

Шивельбуш, Вольфґанґ. Речі і люди. Есей про споживання / В.  Шивельбуш ; пер. з нім. О. Юдіна. - Київ : Ніка-Центр, 2018. - 192 с. (Шифр 366/Ш 55)
Ця праця найширша за історичним охватом, найуніверсальніша за змістом і найбільш філософічна з усього попереднього наукового доробку автора. У центрі його нової розвідки поняття споживання, яке дослідник виводить за межі вузького економічного контексту і виявляє його філософські і навіть міфологічні імплікації на рівні обміну речовин між людьми і речами взагалі. У зв’язку з розглядом споживання в поле зору автора потрапляє філософія Платона, Геракліта, атомістів, Гегеля. Він виявляє зв’язок між економічною теорію та історією медицини, біологією, алхімією, хімією. Простежуючи корені поняття споживання від античних мислителів до економічних теорій Нового часу, Шивельбуш особливу увагу приділяє економічній теорії фізіократів, що програла в конкурентній боротьбі ідей з класичною політичною економією і стала історичним анахронізмом, але, на думку Шивельбуша, набуває нового значення й актуальності за нових історичних умов.
























Немає коментарів:

Дописати коментар