понеділок, 18 лютого 2019 р.

Пропонуємо вам твори зарубіжних письменників українською мовою!


Белфор, Чарльз. Паризький архітектор : роман / Ч. Белфор ; пер. з англ.: М. Гребенюк, О. Кожушко. - Харків : Фабула ; Харків : Ранок, 2017. - 416 с. (Шифр 821.111(73)/Б 43)


Дія цього незвичайного роману відбувається в окупованому нацистами Парижі. Архітектор Бернар Люсьєн, як і безліч інших французів, не надто співчуває євреям, на яких обрушився нацистський терор. Тому, коли заможний підприємець несподівано пропонує йому велику суму за розробку таємних схованок і укриттів для жертв репресій, Люсьєн опиняється перед непростим вибором: або ризинкути життям, або відмовитися від справи, в успіх якої він практично не вірить. Та він професіонал, і поставлене перед ним завдання - свого роду виклик...


Джойс, Джеймс. Портрет митця замолоду : роман / Д. Джойс ; пер. з англ. М. Прокопович. - Київ : Комубук, 2017. - 288 с (Шифр 821.111(417)/Д 42)

Грайливий та експериментальний автобіографічний роман Джеймса Джойса (1882–1941) «Портрет митця замолоду» (1916) є яскравою оповіддю про емоційне та інтелектуальне дорослішання. Дублінське дитинство і юність Стівена Дедалуса, його пошуки власної ідентичності за допомогою мистецтва і поступове звільнення від пут родини, релігії та патріотичного обов’язку є водночас і злегка замаскованим автопортретом молодого Джеймса Джойса, й універсальною за своїм значенням історією про пошук власного голосу, який кожен митець повинен віднайти, аби сповна стати самим собою. Опублікований у 1916 році, через два роки після появи друком знаменитої збірки оповідань «Дублінці», роман «Портрет митця замолоду» остаточно утвердив ім’я Джойса серед найвизначніших представників літературного модернізму.

Капітельман, Дмітрій. Мій незримий батько : роман / Д. Капітельман ; пер. з нім. Б. Стороха. - Чернівці : Книги-ХХІ, 2018. - 272 с.(Шифр 821.112.2/К 20)

Стільком отцям і синам не було дано такого спільного Ізраїлю, байдуже, євреями вони були чи ні. Цей Ізраїль може бути також і Монголією, паломництвом до Мекки або просто гарним жартом. Деякі отці й сини спершу й не думають шукати свій Ізраїль. А ми з татом свій намацали. Я вдячний за це і шкодую тільки про те, що ми не зробили цього раніше. Тоді б я зміг раніше дізнатися, що мій тато не незримий. Що він просто ховається. І що він знову втече до своєї схованки, як тільки літак приземлиться в Німеччині. Це настільки ж сумно, наскільки й неможливо хоч якось змінити.

Капоте, Трумен. Інші голоси, інші кімнати : [роман] / Т. Капоте ; пер. з англ. Є. Даскал. - Харків : Віват, 2017. - 224 с. (Шифр 821.111(73)/К 20)

Напівавтобіографічний роман "Інші голоси, інші кімнати" Трумена Капоте, одного з найвідоміших прозаїків ХХ століття, — це історія тринадцятирічного хлопчика, котрий, дорослішаючи, намагається розгадати таємниці любові і смерті. Після втрати матері Джоел вирушає в маєток батька, якого ніколи не бачив. Натомість він знайомиться з мачухою та її кузеном. Також доля зводить його із сестрами Айдабель і Флорабель — такими однаковими і такими різними… В оточенні старих стін і нових людей минають Джоелові дні, упродовж яких він пізнає себе й світ, дні між дитинством і юністю…

Мартен-Люган, Аньєс. Закохані в книжки не сплять на самоті : роман / А. Мартен-Люган ; пер. з фр. Л. Кононовича. - Львiв : Вид-во Старого Лева, 2018. - 240 с. (Шифр 821.133.1/М 29)

Ця повість — продовження історії жінки, яка, втративши коханого чоловіка і маленьку доньку, щосили намагається віднайти сенс існування й повернутися до повноцінного життя. Все їй начебто вдається: має вірного приятеля, улюблену справу, чоловіка, який кохає її ніжно і трепетно. Але думками Діана повертається в далеку Ірландію, де у час безвиході та розпачу їй пощастило знайти відданих друзів і, здається, справжню любов, — хоча посттравматичні страхи і не дали їй зізнатися собі в цьому. Зрештою, попри сумніви, вагання і невпевненість, Діані вдається розпізнати свою істинну долю й ступити їй назустріч.

Марш, Генрі. Ні сонце, ані смерть. Зі щоденників нейрохірурга / Г. Марш ; пер. з англ. К. Міхаліциної. - Львiв : Вид-во Старого Лева, 2017. - 334 с.  (Шифр 821.111/М 30)

Генрі Марш не боїться визнати: лікареві вкрай важко бути чесним, вкрай болісно говорити про свої помилки. Його нова книжка «Ні сонце, ані смерть. Зі щоденників нейрохірурга» — надзвичайно особисті мемуари, що вражають відвертістю, мудрістю та літературною майстерністю. Завершуючи свою майже сорокарічну лікарську кар’єру, автор бестселера «Історії про життя, смерть та нейрохірургію» розмірковує про сенс людського існування, про суть праці лікаря, труднощі професії й про те, чим може обернутися відчайдушне бажання продовжити пацієнтові життя за всяку ціну.

Рой, Арундаті. Бог Дрібниць : [роман] / А. Рой ; пер. з англ. А. Маслюха. - Львiв : Вид-во Старого Лева, 2018. - 432 с. (Шифр 821.111(540)/Р 65)

«Бог Дрібниць» — це перший роман Арундаті Рой, індійської письменниці та громадської активістки, який одразу здобув світове визнання і отримав Букерівську премію. Події розгортаються в південноіндійському штаті Керала, у мальовничому, але й грузькому світі невеликого містечка на берегах могутньої ріки. У світі каст, традицій, комуністичного руху, занедбаної краси та понівечених людських доль. На тому строкатому тлі Амму, розлучена молода матір двох близнюків, Рахелі та Ести, повернулася до батьківського дому і якось уночі покохала чоловіка, якого її діти любили удень. І порушила основоположні закони функціонування тамтешньої громади. І була покарана, разом зі своїми дітьми.

Утерс, Жан-Люк. Місце мерця: романи / Ж. -Л. Утерс ; пер. з фр. І. Рябчія. - Чернівці : Букрек, 2015. - 400 с.  (Шифр 821.133.1(493)/У 84)

Романи "Місце мерця" та "Фах" бельгійського письменника Жана-Люка Утерса (нар. 1949 р.) - це твори про життя як постійний пошук ідентичності: як особистої, так і національної. У романі "Місце мерця" ("La place du mort", 1995) - оповідач мандрує зі смертельно хворим батьком - у минулому впливовим єврочиновником - франкомовними країнами Європи. Роман "Фах" ("Le corps du metier", 1992) одержав найбільшу літературну відзнаку Бельгії - премію імені Віктора Росселя. У творі йдеться про перші кроки єдиної Європи - як єдиного державного та бюрократичного цілого - і про місце в ній окремої людини.

Шафак, Еліф. Учень архітектора : роман / Е. Шафак ; пер. з англ. Г. Яновської. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2017. - 448 с. (Шифр 821.512.161/Ш 30)


Дванадцятирічний Джахан зі своїм слоненям потрапляє до Стамбула. Тут на нього чекають захопливі пригоди, труднощі, випробування, нова дружба і справжнє кохання. Джахан невдовзі стане учнем знаменитого архітектора Сінана і зрозуміє, що прожити життя гідно й чесно так само складно, як і звести прекрасну мечеть, спроектовану його вчителем…


Шевченко, Анна К. Гра : роман / А. К. Шевченко ; пер. з англ. В. Горбатька. - Київ : Нора-Друк, 2017. - 336 с. (Шифр 821.111/Ш 37)

Дія роману «Гра» відбувається на різних континентах. Двадцять п’ять років тому четверо друзів закінчили школу, пов’язані таємницею, що призвела до трагедії. Тепер вони зустрічаються, щоб завершити розпочату в юності гру. Правила ті самі, але учасники вже дорослі і ставки набагато вищі. Гравці змушені відкрити забуті сторінки історії: Кримської конференції 1945 року, де три світові лідери поділили світ і створили нову карту Європи після Другої світової війни.Основні події роману пов’язані з Кримом і Одесою. Написаний у 2012 році роман ніби передбачає трагічні події анексії Криму і дає несподіваний натяк на розв’язання кримської проблеми.

Немає коментарів:

Дописати коментар