вівторок, 6 жовтня 2015 р.

Книга замість кілобайтів!

      Ми живемо в цікавий час - час, коли вибір кожної людини має велике значення і наслідки. Ви ніколи не замислювалися, чим людство платить за високі технології, глобальні досягнення, революційні відкриття, технічний прогрес? Для відповіді на це питання досить увімкнути телевізор або вийти на вулицю. Скрізь можна спостерігати таке згубне явище, що поширюється як вірус, - зрада моральності, духовності, підміна норм моралі та поведінки, спроба управління людиною через її підсвідомі ресурси.
     За останні десятиліття люди стали читати набагато менше, ніж до появи глобальних світових мереж і телебачення. Але ж книга спочатку була носієм найціннішої для людства інформації відігравала одну з ключових ролей в розвитку і пізнанні людини. Зауважте: самостійного вибору інформації, при якому немає додаткового запрограмованого зовнішнього впливу на слух і зір (як це має місце при перегляді телебачення та інтернету).
      З появою цифрових комунікацій люди часто замінюють живе спілкування на електронне. Все частіше інформацію з освіти і спілкування люди черпають з Інтернету, все далі відходячи від паперової літератури і походів в бібліотеку.
    Цифрова культура пропонує новий формат комунікацій та інформування. попутно змінюючи інтереси і переваги людини. Помітно форматується і збіднюється словниковий запас, він стає все простішим і мобільнішим, втрачається індивідуальність, з'являється нова форма життя сучасних людей - масова свідомість. Цифрова культура спрямована на те, щоб зробити мислення людини примітивним, вона ставить певного роду кордони в пізнанні і інтересах, які не дозволяють людині вільно мислити і виходити за її межі.
          Нав'язування для молодого покоління світу цифрових технологій тягне за собою труднощі і для сучасного книговидання. Звикаючи читати короткі тексти, спілкуючись уривчасто і скороченими словами, людині дуже важко брати в руки книгу з глибоким змістом і величезною кількістю букв. 
         У всіх є як мінімум два напрямки, і важливо пам'ятати, що свій вибір завжди робимо ми самі.
      Можна відкрити для себе новий світ, дуже легко встати і піти в бібліотеку, де можна знайти не тільки пізнавальну та інформативну літературу, а й живе спілкування. Сама обстановка сприяє і веде в прекрасний світ, наповнений змістом і знаннями.

Матеріал взято з газети "Пантелеймон", 2015 р., №32-33, с. 32.

Немає коментарів:

Дописати коментар