понеділок, 29 липня 2024 р.

 

                  КНИЖКИ МІСЯЦЯ.                

                             


                        

 Шукаєте яку книгу почитати? Ласкаво просимо до нашої добірки книги, які варто прочитати в серпні.

 

 Левкова, Анастасія.

За Перекопом є земля. Кримський роман / А. Левкова. - 4-е вид. - Київ : Лабораторія, 2023. - 392 с.. 

Задовго до анексії Криму вона зрозуміла, що українка. Ані дідусь-підполковник КДБ, ані російська кров у венах не стала цьому на заваді. Дитяча дружба із кримською татаркою і знайомство з цією культурою стало зерном, яке згодом переросте у пошук себе і власної національної ідентичності. 

У романі переплелися кримськотатарська культура, українська література і родинні таємниці. Разом з головною героїнею і її подругами киримли Аліє й українкою Альоною читач проходить довгий шлях від дитинства дівчат аж до анексії Криму Росією.

Серед кримчан побутує приказка: «За Перекопом землі немає», мовляв, байдуже, що діється за перешийком, на материку. Роман Анастасії Левкової показує, що земля є з обох сторін Перекопу. Тільки варто її пізнати і зшити — відкрити материк для Криму, а Крим для материка.

Робота над книжкою тривала з 2012 року. З початком окупації Криму, у 2014 році, концепція змінилася. За цей час авторка взяла близько 200 інтерв'ю з більш ніж 50 кримчанами. Деталі їхніх розповідей стали частиною роману.



Кононенко, Євгенія.

Леся Українка. Драма усвідомлення Тіні / Є. Кононенко ; Укр. ін-т книги. - Львів : Вид-во Анетти Антоненко, 2023. - 144 с. + 8 с.  

 Її життя і творчість для більшості українців досі terra incognita, як і драматургія канонічної Лесі Українки, що співмірна із шедеврами Шекспіра.

Пошук «нової» етики та крах «старої» — наскрізна тема драматургії Лесі Українки. Євгенія Кононенко не лише досліджує її драматургію крізь призму юнгіанського психоаналізу, але допомагає розгледіти реальну жінку Ларису Косач. Те надчуттєве осмислення світу, що відбувалося на максимумі творчих, інтелектуальних та емоційних зусиль, бо її життя стало блискучим творчим актом: вона жива і буде вічно жити. Зрештою, перед вічністю поет звітує своїми текстами, а не вчинками в реальному житті, встановити які буває іноді неможливо.

Дослідження про творчість письменника має шанс стати чимось більшим, а не просто книгою про творчість письменника, якщо досліджується творчість справді видатного письменника і якщо для того застосовано апарат видатного аналітика. Юнгіанський метод у сфері культурології і літературознавства працює так само точно й тонко, як і в аналітичній психології.


 

Роздобудько, Ірен Віталіївна.

Райські яблучка: зб. оповід. / І. В. Роздобудько ; Укр. ін-т книги. - Київ : Нора-Друк, 2023. - 176 с.  

«Райські яблучка» - це книжка, яка змушує задуматися, переосмислити й відчути глибину подій, що змінюють історію та людські долі.                  Перша частина збірки - це авторський щоденник, така собі хроніка перших десяти днів облоги Києва, яка ретранслює глибину думок, переживань й тривог авторки й усього народу.

 Друга частина - це науково-популярне дослідження ментальності й особливостей мешканців Донеччини, яких авторка знає на всі 100%, адже сама народилася та виросла в Донецьку.                                                                                                  

Свої спогади авторка переплітає з майже філософськими роздумами, які зацікавлять та подарують простір для роздумів широкому колу читачів.

На сторінках третього розділу Ірен Роздобудько публікує гостросоціальні новели, створені до повномасштабного вторгнення.                                                                

Потужна збірка «Райські яблучка» - це дзеркало сучасної української історії та життя, зануритися в які цікаво навіть якщо впевнений, що тебе важко чимось вразити. Видання орієнтовано на широке коло читачів, які шукають змістовну літературу, за якою можна цікаво провести час.                                                          


 Скороход, Олександр Анатолійович.

Наречена  : міст. роман / О. А. Скороход ; худож. В. Шиян. - Київ : ДЄОНІС ПЛЮС, 2023. - 244 с. 

Відстоюючи добро, герої гостросюжетного роману, заснованого на українському народному переказі, виборюють правду і справедливість.

У нерівних зіткненнях і сутичках з нечистою силою, прості люди потрапляють у скрутні ситуації, долають немислимі перепони, інколи перечіпляються, однак зрештою перемагають, підтримуючи одне одного.

Дійство відбувається на тлі села Чудинці, яке об'єднує, згуртовує та надихає своїх мешканців.

Зважаючи на доволі моторошні містичні події, які відбуваються на сторінках роману, його бажана читацька аудиторія має бути обмежена позначкою 12+.

 

Шиманська, Анна.

501 факт, який треба знати з... історії України / А. Шиманська, А. Шиманський ; іл. Я. Мозіль ; Укр. ін-т книги. - Львiв : Вид-во Старого Лева, 2023. - 256 с. 

Історія України від мамонтів до сьогодення у 501 факті? Чому б і ні! Цікаві, важливі, часом кумедні, іноді трагічні, а найчастіше — доленосні: не всім цим фактам знайшлося місце у шкільних підручниках, але саме завдяки їм історія стає живою і динамічною. Яке українське місто згадує Гомер у своїй «Одіссеї»? Особистим знаком якого князя було зображення сучасного тризуба? Коли вперше в писемних пам’ятках згадано слово «Україна»? А хто з гетьманів був шанувальником кави? Відповіді на ці та інші питання знайдете на сторінках ілюстрованого довідника. Завдяки книжці «501 факт, який треба знати з історії України» минуле стає ближчим, а сучасне — зрозумілішим. 


                          Нагадуємо, книжки є у фонді відділу абонемента.


1 коментар: