пʼятниця, 10 квітня 2015 р.

Твір, який удостоєний премії “Гранослов” - "Дефіляда в Москві" Василя Кожелянка.


Дефіляда в Москві  роман письменника Василя Кожелянка.
Василь Кожелянко ввійшов в українську літературу як творець нового жанру –  жанру альтернативної історії.  Хоч половину свого життя він творив поетичні твори та  драми, а все таки славу йому принесла нашуміла ” Дефіляда в Москві” та її продовження… Саме за цей твір автор був удостоєний премії “Гранослов”. Роман – це  своєрідний політичний памфлет, створений на засадах літературних традицій європейських антиутопій. Його історія – це перекручення справжніх історичних подій зі зміщенням у бік України.
Належить до жанру історичної фантастики, є «українською альтернативною історією»; автор створив цікаву історичну реконструкцію.
Переможець акції «Книжка року 2000».
Основою сюжету стала альтернативна історія про перемогу військ Вермахту і Української повстанської армії (як найбоєздатнішої частини цих військ) під час Другої світової війниЧервону армію відкинули за УралГітлер і Бандера приймають парад на Червоній площі в Москві. По суті у художньому просторі книжки Україна постає геополітичною потугою, яка у Другій світовій війні здолала Росію і протистоїть Німеччині.
Твір написано в гумористичному стилі. Його можна вважати похідним від фольклорно-анекдотичної традиції.
Написаний вигадливо і з гумором, він нагадує про те, що творити історію, долати міфи та стереотипи ніколи не пізно. І звучить  особливо актуально саме зараз, саме в цей час.

Немає коментарів:

Дописати коментар