понеділок, 21 жовтня 2024 р.

Що почитати восени

 


Осінь… Дні стають коротшими, а вечори довшими. В ці дні, коли організм ще не звик до холодів, хочеться загорнутися у теплий светр чи плед, одягнути теплі шкарпетки, створити затишну атмосферу, взяти горнятко з гарячим чаєм і читати, не поспішаючи, смакуючи кожну сторінку.

Здається, що довгі осінні вечори створені саме для читання товстих романів, на які не вистачило часу  протягом літньої відпустки. Пропонуємо вам чудову добірку книжок українських авторів. 

Андрухович, Софія. Амадока  : роман / С. Андрухович. - Львiв : Вид-во Старого Лева, 2020. - 830 с.

Понівечений до невпізнаваности в одній із гарячих точок на Сході України, герой роману тільки дивом залишився живим. Це сумнівна втіха, оскільки важкі травми призвели до повної втрати пам’яті: чоловік не пам’ятає ні свого імені, ні звідки походить, не пригадує жодної близької людини, жодного фрагмента свого попереднього життя. Таким його і віднаходить жінка, любов і терпіння якої здатні творити дива: сягати найглибших пластів забуття і спогадів, поєднувати розрізнені клапті понівеченої свідомості, зшивати докупи спільну історію.

Амадока – найбільше в Європі озеро, розташоване на території сучасної України, вперше згадане Геродотом і впродовж кількох століть відтворюване на мапах середньовічними картографами, аж до свого раптового і цілковитого зникнення. Яким чином безслідно випаровуються великі озера, як зникають цілі світи, цілі культури – і що залишається натомість? Чи може існувати зв’язок між єврейською Катастрофою Східної Європи і знищенням української інтеліґенції в часи сталінських репресій? Чи може забуття однієї людини сягати на кілька поколінь під землю? Чи пов’язують нас знаки і шрами понівеченої пам’яті? Чи здатні любов і терпіння дати змогу торкнутися свідомості іншої людини?


Вільде, Ірина. Сестри Річинські  : роман / І. Вільде. - Київ : Україна, 2004 - . - (Бібліотека Шевченківського комітету).

Кн. 1. - 2004. - 696 с.

Кн. 2. - 2005. - 912 с.

Відомий роман авторки. У центрі твору – розповідь про родину католицького священика. Після несподіваної смерті батька, що призвела до матеріальної кризи, кожна із п’яти дочок намагається влаштувати свою долю, керуючись особистими уявленнями про моральність і щастя. Опис традицій і звичаїв Західної України 30-х років XX ст., тонкий психологізм, особливість мови персонажів, драматизм і комічність зображення доль роблять твір цікавим та захопливим для широких читацьких кіл.

Забужко, Оксана. Музей покинутих секретів : [роман] / О. Забужко ; оформ. Р. Лужецького. - Вид. 8-е. - Київ : КОМОРА, 2019. - 832 с.

Роман, над яким письменниця працювала багато років. Це – сучасний епос сучасної України: родинна сага трьох поколінь, події якої охоплюють період від 1940-х років до весни 2004-го. Велика література і жорстока правда – про владу минулого над майбутнім, про кохання, зраду і смерть, про споконвічну війну людини за право бути собою.





Матіос, Марія Василівна. Букова земля  : роман-панорама завдовжки у 225 років / М. В. Матіос. - Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2019. - 930 с.

Це пронизлива, глибока і зухвала сага завдовжки у 225 років, пропущена через перехресні історії п'яти родин різного суспільного рівня і статусу, а також історичних персонажів, так чи інакше пов'язаних з Буковиною. Землероби, скотарі, воїни, посли і міністри постають повноправними творцями не лише приватної, а й загальноєвропейської історії. Недаремно авторка означила жанр свого твору як роман-панорама. Географія його подій простягається від крихітного буковинського хутора Сірук – до Відня, Берліна, Бухареста, Москви і Берна. А обрамленням цього класичного роману виступає особливий сюжет зі Станиці Луганської літа 2014 року. І як завжди у книжках Марії Матіос, окремим персонажем є мова з її неповторною лексич­ною розкішшю і гуцульським чаром.

Кідрук, Макс. Нові темні віки : [фантаст. цикл] / М. Кідрук. - 3-тє вид. - Рівне : Бородатий тамарин, 2023 - .

Кн. 1 : Колонія : [роман]. - 2023. - 904 с. : іл. + 8 с. кол. вкл.

Перша книга з фантастичного циклу «Нові Темні Віки» про світ у ХХІІ столітті. Це історія про те, що людина, попри всі досягнення цивілізації, не змінюється, й ані збільшення тривалості життя, ні навіть перетворення на двопланетний вид не гарантує людству порятунок.

 

Курков, Андрій Юрійович. Шенгенська історія  / А. Ю. Курков ; худож.-оформлювач Л. П. Вировець ; пер. з рос. Є. М. Тарнавського. - Харків : Фоліо, 2017. - 720 с. : іл.

21 грудня 2007 року опівночі Литва приєдналася до Шенгенського простору. У цю ніч три молоді пари, які подружилися на рок-фестивалі, зібралися на хуторі Пієнагаліс, щоб відсвяткувати «Шенгенську ніч» і поділитися одне з одним планами на майбутнє. Інґрида та Клаудіюс говорили про свій переїзд до Лондона, Андрюс і Барбора збиралися до Парижа, а Рената і Вітас – до Італії. Вони не знали і навіть припустити не могли, чим їм доведеться там займатися. Вони довіряли Європі і були впевнені, що вона їх не підведе. Вони були молоді й самовпевнені. І поки вони сиділи за столом і очікували на «шенгенську північ», далеко від Пієнагаліса до шлагбаума, який перекриває дорогу на литовсько-польському кордоні, підійшов старий з дерев’яною ногою, який знав Європу як свої п’ять пальців. Він дочекався півночі і, як тільки прикордонники підняли назавжди смугастий шлагбаум, став першим литовцем, який перейшов кордон без пред’явлення паспорта. Перед ним теж лежала далека дорога, а в схованці його дерев’яної ноги вирушили в подорож разом зі своїм власником шість його паспортів. І все на одне ім’я – Кукутіс...

Сенчик, Олег Романович. Солодка чаша гіркоти   : роман / О. Р. Сенчик. - Чернівці : Місто, 2015. - 912 с. : іл.

В романі живуть лише ті, що боряться, думкою і серцем яких керує заздалегідь визначена мета, до якої йдуть, як до мрії, постійно маючи перед очима, наче вічне сяйво, святу працю, або велику любов.

Людина не може бути півноцінною в 4-х стінах буття. Людина має почути одна одну і від великих змін переходити до видимих справ.  

 

Всі книжки є у відділі абонемента, звертайтесь.