субота, 10 серпня 2024 р.

Що почитати: добірка книжок сучасного українського автора

 


Любко Дереш – автор популярних молодіжних романів, яскравий представник сучасної української постмодерної літератури. Лауреат відзнак видань «Книжник-Review», «Кореспондент», учасник довгого списку премії «Книга року ВВС». Твори Любка Дереша виходили перекладом у Польщі, Німеччині, Франції, Італії, Вірменії, Грузії, Болгарії, Румунії.  

Письменник народився 10 серпня 1984 року у місті Пустомити на Львівщині, закінчив економічний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка за спеціальністю «Облік та аудит». Свій творчий шлях розпочав у 15-річному віці. Літературна слава прийшла до автора у 18 років, після публікації першого роману «Культ» у часописі «Четвер» (хоча сам твір з’явився на три роки раніше). Критики назвали його письменником-вундеркіндом. Згодом вийшли інші його романи.  Персонажі  творів автора – молоді люди, тинейджери, які переживають період становлення себе, проявляють свій характер у різних ситуаціях, намагаються зрозуміти світ, шукають істину. 

До Дня Незалежності 2023-го року Дереш відкриває обмежений продаж власних «шкільних» творів. На думку письменника, ці твори зацікавлять як його давніх шанувальників, так і поціновувачів літератури жаху загалом. Кошти отримані з продажу ранніх творів автор передав на допомогу ЗСУ.

До вашої уваги добірка книжок Любка Дереша.

Дереш, Любко.  Культ  : роман / Л. Дереш. - Львів : Кальварія, 2006. - 208 с. - (Бібліотека журналу "Четвер"). 

Перший роман автора, який одразу набув розголосу серед читацької аудиторії, а в деяких колах, немовби виправдовуючи свою назву, став майже культовим. Молодіжний побут, стосунки, сленг, ризиковані й смішні іграшки тинейджерів, їхні спроби за будь-яку ціну потрапити "по той бік реальності" - все це Дереш й одна з найкращих його книжок, що стала своєрідним підсумком літературних пошуків 90-х років ХХ століття.




Дереш, Любко. Намір!  / Л. Дереш. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2008. - 272 с. 

У романі переплітаються психологія й містика і створюється нова реальність. Підліток, ледар та пофігіст, раптом отримує надзвичайний дарунок долі – феноменальну пам`ять. Але несподіваний дар підкидає хлопцю нові сюрпризи, парадоксальні відкриття і дивовижні одкровення.




Дереш, Любко. Трохи пітьми, або На краю світу  / Л. Дереш. - Х. : Клуб сімейного дозвілля, 2008. - 288 с. : іл. 

Влітку на далекій полонині в Карпатах відбувається з'їзд неформалів: панків, хіпі та інших. Однак цього разу хтось планує влаштувати свій шокуючий фестиваль у фестивалі – шаманський сеанс масового суїциду. Шестеро учасників фестивалю самогубців: мазохістка, екстрасенс-невдаха, двійко дівчат із фобією переслідування із потойбічного світу, розчарований  молодий програміст, а також наш герой, панк та алхімік з глибокою душевною травмою, яка не дає йому спокою. Ці люди вирішують погодитися на сумнівну пропозицію: під патронатом знайомого екстрасенса взяти участь у сеансі шаманського зцілення, який приводить до драматичного фіналу…

Дереш, Любко. Миротворець : повісті та оповідання / Л. Дереш. - Львів : Кальварія, 2013. - 196 с. 

Так, це дуже дивна історія, сумна та загадкова Вона не має ані свідків, ані спостерігачів, але ж звідкись ми її знаємо. Що насправді спричинило дивовижне перетворення молодого аспіранта Віденського університету, лінґвіста, безтурботного молодика Стефана Лянґе, що занурило його у чужу долю, піднесло аж до самого Бога, а відтоді призвело до його кінця чи-то початку?
«Сім, шість, п’ять» – зворотний відлік. За якусь мить світ розколеться на до й після. І тієї ж самої миті, після грандіозного спалаху, на який так довго чекала купка науковців і військових, розколеться навпіл світогляд Роберта Оппенгеймера – творця та руйнівника. Хто він – містер Оппенгеймер? Геніальний науковець? Філософ-спостерігач? Миротворець чи той, що несе смерть?

Дереш, Любко. Голова Якова : алхім. комедія / Л. Дереш ; передм. Ю. Іздрика. - Х. : Клуб сімейного дозвілля, 2012. - 240 с. 

Геніальний композитор Яків отримує від свого брата, політтехнолога, незвичну пропозицію - створити симфонію до відкриття Євро-2012. Замовники - таємничі темні отці. Невже він створюватиме музичний пролог до апокаліпсиса? Рідна домівка стає для нього мистецькою в'язницею. І навіть попри постійну присутність у його житті чотирьох жінок - муз жодна нота не лунає в голові Якова. Щоб віднайти потрібні звуки, йому доведеться зіграти на найпотаємніших струнах душі, а може, вмерти й відродитися знову...

Дереш, Любко. Спустошення : роман / Л. Дереш. - Львів : Вид-во Анетти Антоненко, 2017. - 384 с. : іл. 

Спекотний серпневий день. Троє чоловіків опиняються на одній лінії подій. Кожен здійснює відчайдушну спробу змінити власний сценарій, сценарій людей навколо, сценарій історії. Відомий журналіст Федір Могила влаштовується помічником серйозного інвестора, який бажає вкрай швидко сформувати ринок психотехнологій. Вони вступають в альянс із колишнім працівником радянських закритих лабораторій, професором Гуровим, щоб здійснити інноваційний прорив. Однак кожен із учасників цього союзу, як виявляється, має приховані мотиви. Що це? Сценарії, запущені з аномальної Зони? Постінформаційний апокаліпсис? Чи жадоба сенсу, щоби вистояти у боротьбі зі Звіром, якого Гайдеґґер називав Ніщо?

Дереш, Любко. Там, де вітер  : роман / Л. Дереш. - Львів : Вид-во Анетти Антоненко, 2021. - 304 с.

Друга половина 2010-х, Київ. Напередодні Нового року Макс отримує пропозицію від студентки-першокурсниці Аліси поїхати з молодою рок-командою в тур в ролі ґонзо-журналіста, аби відродити свій статус ікони контркультури. Макс спершу відмовляється, однак несподіваний скандал у фейсбуку, в якому Максові нагадують про його пасивність у часи Майдану та ідеологічну невизначеність під час АТО та війни, відтак критична оцінка його начерків до нового роману з боку його літературної агентки, зрештою, і штовхають Тарнавського погодитися на поїздку… У цій мандрівці Макс здобуває шанс на зцілення себе сповна — адже саме в тих краях, в уяві Тарнавського, віднайдеться саме та коса з маяком, на якій живе герой-відлюдник з його роману «Там, де вітер».

Ці та інші книжки письменника запитуйте у відділі абонемента нашої бібліотеки.