пʼятницю, 7 травня 2021 р.

 

«ДРУГА СВІТОВА – ВИМІР ПАМ’ЯТТЮ»

З метою популяризації фонду та промоції читання відділ абонемента до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні пропонує користувачам бібліотеки INFO-огляд «Друга світова – вимір пам’яттю».

Людина на війні – головний сюжет рекомендованих книг зарубіжних авторів, які не тільки засуджують фашизм, але й будь-який прояв насильства. Чимало письменників пройшли це пекло, тому їм  знайомі страждання, мужність, відчай і надія. Друга світова, попри її широке висвітлення, й до сьогодні є подією, яка потребує свого осмислення. Географія сюжетів охоплює всі континенти, а героями виступають діти, жінки, старше покоління, солдати, що засвідчують непереможність людяності і приреченість фашизму. До теми війни зверталися В. Бредель, Г. Бьолль, К. Воннегутт, А. Зегерс, Е.М. Ремарк, А. де Сенкт-Екзюпері,  І. Шоу, М.В. Шульц та інші письменники. Це реальні  та особливі історії, достойні, варті прочитання.

Акерман, Діана.

Дружина доглядача зоопарку  / Д. Акерман ; пер. з англ.: К. Дем'янчук, О. Бершадської. - Київ : BookChef, 2020. - 336 с. - (# 1 New York Times Bestseller).

У книзі "Дружина доглядача зоопарку" авторка яскраво, реалістично, відверто й украй співчутливо до своїх героїв втілила справжню історію війни і велечі людського духу. Це розповідь про героїчне подружжя Жабінських, власників Варшавського зоопарку, які під часу Другої світової  переховували у зруйнованих вольєрах людей, які втікали чи то від облав, чи то із єврейського гетто, і таким чином врятували близько трьохсот життів. Це приголомшлива і зворушлива історія про людей і тварин, про глибину зв'язків між людиною і природою 

Алексієвич, Світлана. 

Останні свідки. Соло для дитячого голосу / С. Алексієвич ; пер. з рос. Л. Лисенко. - Київ : Дух і літера, 2016. - 368 с. - (Бібліотека спротиву. Бібліотека надії).

         Спогади про Другу світову війну на теренах СРСР тих, кому під час війни було 6—12 років — найменш заангажованих і водночас найвразливіших її свідків. Маленькі розповіді маленьких дітей, яким довелося подорослішати добре якщо в 12—14 років, а комусь і в п’ять або в сім. Письменниця брала інтерв’ю у безлічі людей, хто був дитиною в ті страшні роки, і книга ця — жахлива правда про ту війну, як її бачили діти.

Белль, Генріх.

Груповий портрет з дамою: [роман] / Г. Белль ; пер. з нім.: Є. Поповича, Ю. Лісняка. - Івано-Франкiвськ : Вавилонська б-ка, 2017. - 368 с.

Хто така Лені Пфайфер? Уже з першого речення ви дізнаєтесь про її вік, зріст, колір очей та волосся. Та це лише зовнішні ознаки. Малюючи її портрет, автор проводить своєрідне журналістське розслідування: він спілкується з друзями і колегами Лені, з її сусідами і ворогами. Кожен із них додає нові штрихи до образу цієї жінки. Так твориться роман – епічне полотно. Адже історія Лені – це не лише біографія однієї людини, а життєпис цілої нації, країни, епохи. Ви побачите довоєнну Німеччину часів Другої світової і повоєнну. Це роман про покоління, які пройшли крізь найтяжчі роки ХХ століття, про людей, що живуть у непростий час, у дивний і дивовижний час.

Блум, Марта.

Горіхове дерево  / М. Блум ; пер. з англ., ред. Л. Будної. - Чернівці : Друк Арт, 2016. - 304 с.

Це історія молодої єврейської жінки Сюсел: про її дитинство та юність у Чернівцях на початку 20-го століття, про руйнування заподіяні Другою світовою війною, про силу духу та всепереможну силу кохання.

Гармел, Крістін. 

Солодкі чари забуття: [роман] / К. Гармел ; пер. з англ. І. Гнатковської. - Харків : Віват, 2019. - 400 с. - (Художня література).

Гоуп, розлучена молода жінка, власниця кондитерської, яку заснувала її бабуся Роз, мешкає неподалік від Бостона разом із дочкою. Але через фінансові й особисті проблеми Гоуп почувається нещасною і самотньою. Якось бабуся просить онуку довідатися, що сталося з їхньою сім’єю, про яку вона ніколи до того не згадувала. Виконуючи її прохання, дівчина дізнається про драматичну долю бабусі, яка мусила втекти з Франції від жахіть війни й голокосту. І відтоді життя Гоуп несподівано змінюється…

Дорр, Ентоні.

Все те незриме світло: роман / Е. Дорр. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2015. - 352 с. - (Бестселер The New York Times).

Роман 2015 року став володарем престижної премії імені Джозефа Пулітцера. Захоплива та зворушлива історія сліпої французької дівчинки і боязкого німецького хлопчика, які під час Другої світової намагаються, хто як може, вижити у круговерті війни, не втратити здатність любити і врятувати найдорожчих людей… Це книга про кохання і смерть, про те, що з нами робить війна, і про те, що невидиме світло переможе навіть найбезнадійнішу темряву.

Ішіґуро, Кадзуо.

Художник хиткого світу: [роман] / К. Ішіґуро ; пер. з англ. Т. Савчинської. - Львiв : Вид-во Старого Лева, 2020. - 232 с.

Друга світова війна забрала у славетного художника Оно Масудзі сина і дружину. Митець постарів і вже не малює. Він, мов привид, блукає «кварталами насолоди» своєї молодості, де вже немає гейш і не чути натхненних голосів його учнів. Оно заново проживає свою особисту, часом суперечливу історію. Єдине, що залишилося Оно зараз, — видати заміж дочку, але задля цього він мусить зректися минулого, в якому так важко зрозуміти, де межа між зрадою та відданістю і наскільки велика відповідальність митця перед викликами історії. Та чи можливо переосмислити спогади і через забуття віднайти щастя? Чи корегує час «правильність» вчинків та дій і чи може перетворити праведника на зрадника, коли хиткий світ навколо змінюється і змінюються його ідеали?

Квінн, Кейт.

Мережа Аліси: [роман] / К. Квінн ; пер. з англ. В. Ярмольчук. - Харків : Віват, 2019. - 496 с. - (Художня література) (Бестселер The New York Times та Usa Today).

У цьому романі йдеться про сміливість і незламність жінок, їхню жертовність заради країни та вірних друзів, а ще про подвійні стандарти, з якими вони стикались у Першій та Другій світових війнах. Двох зламаних, але водночас відважних жінок пов’язує жорстока боротьба за життя та один спільний ворог. Жахіття війни не знищили їх, а натомість зробили сильнішими. Тепер героїні ладні на все, щоб помститися ворогу й повернути собі надію на майбутнє. Ця книжка — мандрівка у складні й небезпечні часи, коли сильні жінки намагалися налагодити своє життя в повоєнні роки й, перебираючи своє минуле, дошукатися в ньому істини.
Кулін, Айше.

Останній потяг до Стамбула : роман / А. Кулін ; пер. з англ. Н. Хаєцької. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2020. - 384 с.

Сельва — дочка одного з останніх оттоманських пашів. Ця дівчина має все — статки, розкіш, чудову освіту. Вона може вийти заміж за будь-кого, але серце її належить Рафаелю Альфандарі, сину відомого у Стамбулі лікаря-єврея. Вони прагнуть бути разом, навіть проти волі своїх родин. Закохані вирушають до Парижа, де хочуть почати нове життя і бути щасливими. Та у Францію приходять нацисти. Смертельна небезпека загрожує тепер їхнім життям… Долаючи кордони та перетинаючи континенти, заступаючи за лінії долі та лінії розмежування, ризикуючи всім, вони сідають у той останній потяг, який зможе повернути їх додому. Чи збереже для них життя щасливий квиток і шанс на свободу?

Мак'юен, Ієн.

Спокута: [роман] / І. Мак'юен ; пер. з англ. О. Смольницької. - Київ : КМ-БУКС, 2018. - 416 с. - (Бестселер "Нью-Йорк Таймз").

Спекотного літнього дня 1935 року тринадцятирічна Брайоні Толліс стає свідком мимолітного флірту своєї старшої сестри й одного з її давніх друзів. Не до кінця розуміючи дорослу поведінку, Брайоні, схильна до літературних фантазій, звинувачує хлопця у злочині. Отак несвідомо зламавши одразу три життя, Брайоні шукає шляхів для спокути, а в цей час світ вибухає Другою світовою війною. Блискучий роман Ієна Мак'юена — це симфонія, в якій поєднані кохання і війна, провина і прощення, багатий стиль і провокація — все, чого й варто очікувати від цього англійського майстра слова. Від лауреата Букерівської премії!

 Однойменна екранізація отримала велику кількість номінацій найпрестижніших нагород. У тому числі й Оскар!

Ондатже, Майкл.

Англійський пацієнт: роман / М. Ондатже ; пер. з англ. Є. Даскал. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2018. - 304 с. - (Переможець Букерівської премії).

Милуючись дивом уцілілими фресками в соборах чужої віри, сапер Кіп розміновує заховані серед садів, будинків і фонтанів вибухові пастки-вбивці. Самовіддано доглядає свого останнього пацієнта медсестра Хана, чия душа понівечена війною, як і тіло обгорілого безіменного льотчика. А він, її англійський пацієнт, пам'ятає лише єдину жінку, яку кохав і втратив, — чужу дружину Кетрін Кліфтон. Старому шукачу пригод і кохання — колишньому шпигуну Караваджо, — щоб існувати, потрібен щоденний укол морфію. Їхній душевний біль — поза межами людських можливостей. І в цьому болі, у муках народжується нове кохання, як оаза серед випаленої війною пустелі...

Петровська, Катя.

Мабуть Естер : історії / К. Петровська ; пер. з нім. Ю. Прохасько ; післям. П. Рихла. - Чернівці : Книги-ХХІ, 2015. - 228 с. : іл. - (Бібліотека німецькомовної літератури) (Меридіан серця).

Книга має ознаки сімейного роману, в якому крізь образи представників великої родини, розпорошеної по багатьох країнах Європи, просвічують події епохального значення.  Авторка пропонує нам інтимну мозаїку доль своїх близьких, які стали героями й заручниками часу. Від їхніх незвичних, карколомних життєвих кульбітів забиває подих.

Шеффер, Мері Енн. 

Клуб любителів книжок та пирогів з картопляного лушпиння : роман / М. Е. Шеффер, Е. Берровз ; пер. з англ. Т. Скрипник. - Харків : Віват, 2019. - 272 с. - (Світовий бестселер).

Джулієт — молода письменниця. Вона шукає сюжет для нової книжки. Та краще їй бути обачнішою. Не відповідати на листи незнайомців із острова Ґернсі. Не радити їм хороші книжкові крамниці у повоєнному Лондоні. Краще взагалі оминати цю тему. Бо так дівчина ризикує дізнатися про «Клуб любителів книжок та пирогів з картопляного лушпиння». Виникне безліч запитань, і Джулієт напише листа у відповідь. Її життя перевернеться догори дриґом.  Героїня з головою порине в карколомні пригоди. Там буде все: війна та похмурі часи німецької окупації, заборонене товариство, де збиратимуться ті, хто не втратив надії, а ще дивакуваті книголюби, що знають, якою має бути надзвичайна книжка. Саме такою, як ця...


Ця література – гірка правда, яку важливо знати, щоб не допустити повторення жахливих подій у майбутньому.

Маємо надію, що кожна книжка знайде свого читача.

Немає коментарів:

Дописати коментар