понеділок, 4 лютого 2019 р.

Твори лауреатів літературних премій чекають на свого читача! А ти читав?

Мілош, Чеслав. Долина Ісси : [повість] / Ч. Мілош ; пер. з пол. Н. Сидяченко. - Київ : Юніверс, 2018. - 232 с. (Лауреат Нобелівської премії) (Шифр 821.162.1/М 60) 


Повість «Долина Ісси» лауреата Нобелівської премії Чеслава Мілоша - третя книжка видатного польського автора. Попри те, що прозовий, цей твір написаний надзвичайно поетичною мовою і присвячений пізнанню митцем свого коріння. Головний герой «Долини Ісси», хлопчик Томаш (alter ego автора), шукає відповідей на питання: «Як це стається, що ти є тим, ким є?». Замислитись не лише над явленою ідентичністю героя, але й над своїм єством, а також над сутністю людини загалом, напевно спонукає цей мудрий і, як завше у Мілоша, глибоко філософський твір.

Беллоу, Сол. Гендерсон, повелитель дощу : роман / С. Беллоу ; пер. з англ. В. Шовкуна. - Київ : Вид-во Жупанського, 2016. - 384 с. (Лауреат Нобелівської премії) (Шифр 821.111(73)/ Б 43 

Американська критика вважає Беллоу одним з найталановитіших письмен- ників свого покоління. 1976 року С. Беллоу було присуджено Нобелівську премію з літератури «за твори, в яких співчуття до людей поєднане з тонким аналізом сучасної культури». Роман «Гендерсон, повелитель дощу» – один з основних його творів, написаний у своєрідному філософсько-притчевому ключі, де дуже виразно звучить тема відчуження людини у сучасному світі.

Гейденстам, Вернер фон. Воїни Карла ХІІ : [оповідання] / В. Гейденстам ; пер. із швед. О. Короля. - Київ : Вид-во Жупанського, 2015. - 336 с.(Лауреат Нобелівської премії) (Шифр 821.113.6/Г 29) 

Опублікована у 1897–1898 роках збірка оповідань шведського письменника, лауреата Нобелівської премії Карла Ґустава Вернера фон Гейденстама (1859–1940) «Воїни Карла XII» відзначається панорамністю, розмаїттям часу й місця дії, багатством поданого історичного матеріалу, філософсько-релігійно-історичною проблематикою та поетичністю. В усіх оповіданнях, крім перших трьох, змальовано події під час Північної війни 1700–1721 років, які відбуваються в різних місцях – від Риги до Тобольська й від Стокгольма до Стамбула. Головним героєм усієї збірки є король Карл Дванадцятий. Піднято питання про його роль в історії Швеції й роль самої цієї держави у світовій історії.

Етвуд, Марґарет. Сліпий убивця : роман / М. Етвуд ; пер. з англ. О. Оксенич. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2018. - 512 с. (Лауреат Букерівської премії) (Шифр 821.111(71)/Е 88) 

Марґарет Етвуд — канадська письменниця, літературна критикиня, та лауреат Букерівської премії. Її книжки вийшли друком у більш ніж 35 країнах і були перекладені понад 20 мовами. Роман «Сліпий убивця» один з найкращих творів письменниці. Лора завжди була дивачкою, Айріс — стриманою, не схожою на сестру. Та попри всі розбіжності вони мали спільну долю, спільну історію, прикрості, розділені на двох… Вони були одна в одної всупереч світові. А потім у їхньому житті з’явився ексцентричний письменник Алекс, а з ним прийшло й дещо інше… Те фатальне, що змінило життя сестер і стало причиною зникнення Лори. Єдине, що лишила по собі молодша сестра, — скандальна й загадкова книжка про стосунки жінки й чоловіка, який розповідав своїй коханці фантастичні історії про світ, де мешкають сліпі вбивці. Однак Лорин роман — це схованка. Айріс знає, що в ньому — все їхнє життя з болючими подробицями та секретами, від яких перехоплює подих… Як же все було насправді? Де межа між життям і книжкою? 

Лі, Гарпер. Іди, вартового постав : [роман] / Г. Лі ; пер. з англ. Т. Некряч. - Київ : КМ-БУКС, 2016. - 288 с. (Лауреат Пулітцерівської премії) (Шифр 821.111(73)/Л 55) 

Минуло понад півстоліття після шаленого успіху роману «Вбити пересмішника», коли в архівах видавництва, яке опублікувало начебто єдиний роман Гарпер Лі, відшукався манускрипт «Іди, вартового постав». Ті самі герої, тільки старші на двадцять років, нарешті розкриють таємниці, які так і лишилися за лаштунками «Вбити пересмішника». Відомий на весь світ роман Гарпер Лі "Вбити пересмішника" був написаний пізніше, ніж його продовження "Іди, вартового постав". Сенсацією стало те, що роман "Іди, вартового постав" ледь не 60 років чекав на свій час бути надрукованим.

Мак'юен, Ієн. Горіхова шкаралупа / І. Мак'юен ; пер. з англ. М. Семашиної. - Київ : КМ-БУКС, 2018. - 208 с. (Лауреат Букерівської премії) (Шифр 821.111/М 17) 

Ієн Мак’юен — лауреат Букерівської премії за роман «Амстердам», автор «Спокути», що отримала оскароносну екранізацію, — переповідає безсмертну трагедію з іще ніколи не баченої точки зору.
Труді зрадила чоловіка, Джона. Вона й досі живе у його помешканні — дорогому, але занедбаному лондонському будинку, — та Джона тут немає. Натомість сюди навідується його брат, неймовірно банальний Клод, і змовляється із Труді. А ще у їхнього підступу є свідок: допитливий дев’ятимісячний мешканець Трудіної утроби.

Манн, Томас. Сповідь афериста Фелікса Круля / Т. Манн ; пер. з нім. Р. Осадчука. - Київ : Вид-во Жупанського, 2011. - 350 с. - (Лауреати Нобелівської премії) (Шифр 821.112.2/М 23) 

Фелікс Круль, син збанкрутілого фабрикана шампанських вин, описує історію свого суспільного злету: від краденого в дитинстві шоколаду до ролі маркіза на аудієнції в короля Португалії. «Фелікс Круль» лише на поверхні є каскадом дотепних ситуацій, яскравих сцен та паноптикумом химерних персонажів, сюжет роману слугує тлом для трактування улюблених філософських проблем Томаса Манна, таких як ілюзорність та неправда в мистецтві, межі істинного аристократизму, двоїстість життєвої ролі й пошук ідентичности, світ як уявлення та симулякр.

Нгуєн, В'єт Тан. Симпатик : роман / В. -Т. Нгуєн ; пер. з англ. О. Оксенич. - Харкiв : Клуб сімейного дозвілля, 2017. - 464 с. - (Лауреат Пулітцерівської премії). (Шифр 821.111(73)/Н 37) 

Капітан в’єтнамської армії разом зі своїми співвітчизниками перебирається до Америки і починає нове життя. Але для нього воно — подвійне, дволике. Він шпигун. Шпигун змалечку, бо народився від француза і в’єтнамки. Він європеєць, але вчився у Каліфорнії, тому з малих літ був подвійним агентом. Його переслідує власна роздвоєність. Війна капітана — духовна. Аби не зрадити своїх переконань, він змушений піти проти найдорожчих людей… На чиєму він боці насправді?
Захопливий шпигунський роман і зворушлива розповідь про любов, дружбу, людські ідеали та підступну зраду.

Страут, Елізабет. Олівія Кіттеридж : роман / Е. Страут ; пер. з англ. Г. Цимбалюк. - Київ : КМ-БУКС, 2017. - 352 с. - (Лауреат Пулітцерівської премії) (Шифр 821.111(73)/С 83) 

"Олівія Кіттерідж" - одна з найвідоміших книг Елізабет Страут. Саме за цю книгу вона була удостоєна Пулітцерівської премії, а крім того, іспанської премії Libreter і італійської Bancarella. Книга складається з 13 новел. 13 епізодів з життя мешканців невеликого містечка штату Мен. Олівія Кіттерідж - головна героїня, вчителька-пенсіонерка, з важким, жорстким характером, зі своєю принциповою думкою з багатьох питань. Ії слова уїдливі та іноді образливі. Втім, часто у своїх діях вона керується виключно щірими намірами та піклуванням про інших. 

Фолкнер, Вільям. Притча : [роман] / В. Фолкнер ; пер. з англ. О. Мокровольського. - Київ : КМ-БУКС, 2017. - 448 с. - (Лауреат Пулітцерівської премії) (Шифр 821.111(73)/ Ф 75) 

1955 року роман «Притча» отримав одразу дві нагороди - Пулітцерівську премію і Національну книжкову премію. Твір, у якому дія відбувається в роки Першої світової війни в окопах Франції, став одним з найвидатніших досягнень Вільяма Фолкнера. Війна під пером Фолкнера описана настільки правдиво, адже автор і сам воював, що, за словами американського письменника Малкольма Коулі, деякі зі сцен у романі - найсильніші з усього, що написав Фолкнер.






Немає коментарів:

Дописати коментар